A minikonferenciát az ISzT, a HUN-REN SZTAKI és a HunCERT közösen rendezik 2024. június 11-én 15.00-18.30 között

A rendezvény helyszíne: HUN-REN SZTAKI nagyelőadó, Budapest XI. ker, Kende u. 13-17., de online is elérhető lesz.


A PC szerver virtualizáció és a PC alapú storage
Előadó: Dravecz Tibor Kálmán, INTEGRITY Kft.
20 perc

Célunk összefoglalót adni arról, hogy milyen szerver virtualizációs termékeket szokás ma használni, egyaránt számba véve a fontosabb nyílt vagy zárt forráskódú termékeket. Továbbá fogalmi szinten összefoglaljuk, hogy milyen strorage megoldások jellemzőek (SAN, hyper-convergent storage stb.), de ezeket gyártó és termékfüggetlenül tesszük, illetve csak problémafelvetés szinten utalunk gyártókra és termékeikre. Pár szóban néhány fogalmat tárgyalunk, mint pl. high availability, HA cluster, fault tolerance, thin provisioning, crash-consistency stb. – mindezeket csak témafelvezetésként említjük. A bevezetőből inkább döntéshozói szempontokra koncentrálunk, mint konkrét technikai ismeretekre, és kitérek arra, hogy saját tapasztalataim kapcsán milyen problémákkal szembesültem, melyekre keressük a megoldásokat, melyeket nem találunk. Talán a közös beszélgetés tovább vezethet a megoldások megtalálásának irányába is.


Tapasztalat egy elosztott fájlrendszerrel: GlusterFS
Előadó: Krüpl Zsolt, Tigra Zrt.,
20 perc

Amikor valamit nem ismerünk, a kíváncsiság mellett a hit és a reménykedés befolyásolja a gondolatunkat. Viszont ezáltal könnyen eljutunk bármely témában egy információ töredék által, hogy “biztos mindent megold a csodás valami.” Ellenben ha vesszük a fáradságot és elkezdjük kiismerni, úgy veszi át a hit és a remény helyét a műszaki lehetőségek és korlátok egyre pontosodó ismerete. Másrészt gyűlnek azok a többlet szabályok is, amiket be kell tartani például karbantartás célú újraindítások esetén. A fájlrendszer ismertetésén kívül ezekről szeretnék néhány gondolatot átadni.


Szabad szoftveres virtualizáció bevezetése nagyvállalati környezetben – egy sikertörténet, esettanulmány
ElőadóSepsi Gábor, ALPHA-VET Kft.,
20 perc.

Mintegy egy éve sikeresen áttértünk Proxmox-CEPH HA környezetre. Miért is választottuk ezt, mik voltak a siker kulcsai, és mi is volt az elért eredmény?


CEPH, koncepciók és gyakorlati fogások
Előadó: Pintér Ádám,
30 perc

Hibatűréssel, rendelkezésre-állással, teljesítménnyel kapcsolatos koncepciók, és ezekhez kapcsolódó gyakorlati fogások.5 perc szünetet tartunk az előadások között, az előadások előtt és után kötetlen beszélgetésre van lehetőség.

Minden szakembert örömmel várunk rendezvényünkre!

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Kérjük regisztráljon itt.