Az Internet Szolgáltatók Tanácsa (ISZT), a HunCERT és a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) fogyatékossággal élő emberek segítése céljából 2022-ben rendezvényprogramot indított “Akadályok nélkül” címmel.

A program tavaly a NETWORKSHOP keretében rendezett egy egész délutános online ismeretterjesztő workshopot, mely idén is, hasonló napi időbeosztásban, 2023. április 11-én kerül megrendezésre. 

A rendezvényprogram célja, hogy bemutassa azt, hogy az informatika, különösen Internet és az Internet Közösség hogyan segíthet fogyatékossággal élő emberek útjában álló akadályok enyhítésében, különös tekintettel arra, hogy a kiberbiztonság és az adatvédelem terén milyen kihívásokkal állunk szemben, ezekre pedig milyen megoldásokat tud a szakmai közösség kínálni.


Időpont: 2023. április 11., kedd, 13:00 – 18:40


Helyszín: Zoom platform


A belépéshez szükséges link

A rendezvény mindenki számára díjmentes.

A részletes program


13:00
13:05

Köszöntő és bevezető 
Dravecz Tibor Kálmán, az ISZT Hálózatbiztonsági és Adatvédelmi Bizottság vezetője

13:10
14:30

Ismeretterjesztő oktatás (közben 5 perc szünettel) 
Németh Márta, Búzavirág Alapítvány

14:35
14:55

Okos vezetősávok, beltéri navigációs szoftverek – így fonódik össze az infokommunikációs felületek és az épített környezet akadálymentesítése. 
Babits Bernadett, Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége

15:00
15:20

Mit (nem) veszünk észre a weboldalakon?
Számos oka lehet annak, hogy ha egy felhasználó nem vesz észre információkat a weboldalakon. Előadásomban példákat mutatok arra, hogy milyen információk maradnak észrevehetetlenek bizonyos felhasználók számára, amelynek oka nem feltétlenül látássérültség, hanem színtévesztés is lehet. Akár mobiltelefonon netezés közben is léphetnek fel problémák még ép látású felhasználók esetében is. 
Dr Kosztyánné Dr. Mátrai Rita, ELTE 

15:25
15:45

KÉK módszer – a halmozottan sérült vak felhasználók informatika oktatásában
Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány kidolgozott egy, nemzetközileg is egyedülálló, oktatási anyag csomagot, amelyből a  látássérült és egyben intellektuális képességzavarral küzdő személyek tanulhatják meg a számítógép- és okostelefon kezelés alapjait.
Az alapítvány gondozásában elkészült kiadványok egyszerű lépésekben vezetik be az olvasókat a Windows 10 operációs rendszer és a Microsoft Edge webböngésző használatába, valamint az iPhone okostelefon és a Safari webböngésző kezelésébe. Eközben az olvasók szinte észrevétlenül megtanulhatják és gyakorolhatják belőlük a képernyőolvasó programok egyszerű használatát is. 
Márkus Norbert, Informatika a Látássérültekért Alapítvány

15:50
16.40

A hallás- és látássérülés kialakulásának prevenciós lehetőségei. Kommunikációs akadálymentesítés siketvak személyek számára.  
Királyhegyi Dorottya Siketvakok Országos Egyesülete – Elemi Rehabilitációs Központ

16:45
17:50

Kerekasztal beszélgetésRésztvevők: Lengyel Zsófia, Németh Márta, Vida Zoltán
Moderátor: Ormos Pál SZTAKI/HunCERT

17:55
18:15

Diákpályázat eredményhirdetés
Dravecz Tibor

18:20
18:40

Kvízjáték
Levezeti: Graur Tamás


Főszervezők:


Társszervezők


Szponzoraink


A belépéshez szükséges link